Introducció

En aquestes jornades de biogàs, explorarem les implicacions socials, ambientals i econòmiques d’un model controvertit de transició energètica que afecta especialment les zones rurals.

Context

El biogàs s’està promovent de forma accelerada mitjançant projectes cada vegada més grans i de més impacte. Només a Ponent i la Franja ja se’n compten una trentena.

Políticament, s’estan destinant grans quantitats de diners públics a subvencionar iniciatives que son protagonitzades per empreses energètiques, tecnològiques i de tipus financer. Això s’està produint sense debat social i sense planificació, especialitzant les zones rurals com a gestores de residusi exportadores d’energia i destruint-ne sòl agrari.

Sovint aquesta tecnologia es justifica com a energia verda, renovable i sostenible; com a projectes d’economia circular; i gairebé sempre a partir del pretext de gestió de les dejeccions ramaderes. Però en l’àmbit local, diversos col·lectius i municipis estem detectant grans contradiccions entre aquestes justificacions i la seva realitat.

Ha arribat el moment de posar-hi dades, reflexió de fons i d’unir diferents perspectives.

Per això, organitzem aquesta primera jornada crítica. Ens proposem qüestionar el màrqueting d’aquestes infraestructures i fer evidents els seus punts foscos. Així com combatre la idea que l’actual crisi ecològica es pot resoldre mitjançant la substitució tecnològica, sense depurar responsabilitats i sense canvis profunds en l’economia i la societat.

Programa: Jornades crítiques sobre el biogàs i la transició energètica

Divendres 13, Sala d’actes de l’Ajuntament de Balaguer

19:00 h. Presentació

19:15 h. La crisi ecològica global i el biogàs. Antonio Turiel (Investigador científic del CSIC).

Quines dimensions té la crisi ecològica més enllà del canvi climàtic? Quins són els límits de recursos de l’anomenada transició energètica? Quin paper hi té realment el biogàs?

20:00 h. Transició tecnològica o canvi social? Jaume Sastre i Jaume Valentines (Institut d’Història de la Ciència, Universitat Autònoma de Barcelona).

Històricament, es coneix algun exemple de transició energètica? Els problemes socials es poden resoldre només amb solucions tecnològiques? És neutral la tecnologia? Quin paper juguen els moviments de resistència davant de les imposicions tecnològiques?

Es poden veure les ponències d’aquest primer dia al nostre canal d’instagram.

 

Dissabte 14, Sala d’actes de l’Ajuntament de Bellcaire

10:00 h. Presentació.

10:15 h. El mercat del gas. Actors i polítiques. Josep Nualart Corpas, investigador en energía i clima a l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG).

Com funciona el mercat del gas? Quin són els actors principals? Qui gestiona les xarxes, inclosa les que passen per la Noguera? Quines són les principals polítiques del biogàs? Qui lidera l’estratègica catalana del biogàs?

10:35 h. Introducció històrica al biogàs. Jaume Valentines, Institut d’Història de la Ciència, Universitat Autònoma de Barcelona.

Crònica del pas d’una tecnologia local i d’autoconsum a les macrocentrals que són propietat de fons d’inversió.

10:55 h. Introducció tècnica al biogàs. Antonio Jorge (Membre i activista d’Ecologistas en Acción de la Manchuela).

Quins tipus de centrals de biogas existeixen? Què és el biometà i que ens aporta la tecnologia des d’una perspectiva crítica.

11:45 h. Pausa 12:00 h. Què té de bio el biogàs? Joserra Olarieta ( Enginyer agrònom i professor d’edafologia a la Universitat de Lleida).

És una bona manera de gestionar les dejeccions ramaderes la biometanització? Fins a quin punt és renovable el biogàs? Quin balanç energètic es pot es pot esperar de projectes com el de la Sentiu Bioenergy SL.

12:45 h. Pagesia, territori rural i biogàs. Assumpta Codinachs. (Pagesa amb ramat de la Vall Fosca).

Quins problemes té per a la pagesia la generalització del biogàs? Quins canvis li calen al model de pagesia i ramaderia per resoldre els seus problemes de sostenibilitat?

Dinar 16 h. Assemblea de persones afectades pel biogàs, col·lectius i plataformes

Exposició de casos i propostes d’acció.

Podeu veure les jornades del biogàs al nostra canal d’instagram.

Properament publicarem els vídeos de les xerrades al canal de youtube de Pobles Vius.

 

Imatge per compartir:

Cartell de les jornades crítiques sobre el biogàs. Xerrades sobre crisi ecològica global i biogàs organitzades a Balaguer i Bellcaire els dies 13 i 14 de novembre. Inclou les ponències de Antonio Turiel, Jaume Sastre, Jaume Valentines, Josep Nualart Corpas, Antonio Jorge, Joserra Olarieta i Assumpta Codinachs sobre temes com la crisi ecològica, transició energètica, mercat del gas, biogàs, i pagesia.

Per altra banda, recordem que es podrà presentar-les durant les jornades o altrament podeu veure la informació completa: