La macro central de gas metà de la Sentiu de Sió i el Pedrís, tornarà pròximament al punt de tramitació urbanística en el qual es trobava el juliol del 2023. Serà així perquè la Comissió territorial d’urbanisme de Lleida, ha repetit l’aprovació inicial del Pla Especial que ha de canviar la qualificació de sòl agrari protegit cap a sòl industrial.

Es tracta d’un tràmit inicial que donarà pas a l’exposició pública perquè les persones, entitats i municipis puguin fer-hi al·legacions i perquè els organismes facin els corresponents informes preceptius. El passat setembre vam presentar mil al·legacions en cinc dies al mateix tràmit inicial.

Tot i els anuncis propagandístics de Connect Bioenergy SL, una empresa de Térmens que parla en nom dels promotors però que no figura en l’expedient, al projecte li queda un llarg camí abans no s’aprovi definitivament i resolgui tots els recursos i contenciosos possibles. Només el procés urbanístic es pot allargar de forma factible fins ben entrat 2026. 🏴‍☠️

La primavera passada, el projecte no havia superat el tràmit pel fet de no acreditar la disponibilitat de les matèries que suposadament pretenia tractar. Pobles Vius vam demanar posteriorment que la comissió d’urbanisme s’assegurés que no hi pogués haver frau en l’acreditació d’aquestes matèries i que els contractes de purins que es poguessin aportar fossin exclusius, sense duplicitats i que es fessin públics per poder-ne comprovar la veracitat i les distàncies des d’on es volen portar. En els pròxims dies insistirem en aquest fet donada l’escassa credibilitat que atorguem a aquesta empresa.

La central pretén construir 6 edificis de fermentació de 25 metres d’alçada (com un bloc de pisos) damunt de sòl agrari de primera qualitat.