Per segon cop, l’empresa la Sentiu Bioenergy SL, intenta que s’aprovi el Pla Especial Urbanístic Autònom que requalificaria unes 10 Ha de sòl agrari de primera qualitat a la Sentiu de Sió per poder-hi ubicar la macro infraestructura de producció de biometà més gran de l’Estat espanyol.  Es tracta d’una empresa amb seu a Madrid, finançada pel fons d’inversió danès CIP i associada amb la també danesa Lundsby que hi posaria la tecnologia. El gas seria distribuït per Nedgia-Naturgy que té la propietat de la xarxa a Catalunya.

També per segon cop, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida, n’ha fet l’aprovació inicial perquè les persones, entitats i institucions competents puguin presentar-hi al·legacions. La Plataforma Pobles Vius no estem d’acord en aquesta aprovació inicial, ja que el projecte continua tenint greus mancances, incompliments, no correspon a aquest sòl agrari protegit i no justifica ni l’origen ni el destí concrets de les matèries orgàniques que s’hi tractaran.

Es tracta d’una infraestructura sobredimensionada, que no respon a les necessitats de la zona, que implicarà greus impactes en la pagesia, en la terra, en la qualitat de vida de les localitats properes, en el paisatge i en el medi. A tall d’exemple, suposaria un moviment de 31.000 camions anuals, transportant 500.000 tones de matèries, com ara cadàvers, residus i fangs d’escorxador, fems i altres matèries que es tractarien en 6 gegantins edificis de 25 metres d’alçada construïts al mig del camp i tot coronat per una xemeneia de 60 metres per a la dispersió de contaminants. A més es vol construir a tocar de la sèquia primera del canal d’Urgell que abasteix (aigua de boca i de reg) i de Xarxa Natura 2000.

En les recents jornades “biogàs, la bombolla inflamable”, realitzades a la comarca del Noguera,  diversos científics i investigadors han posat de manifest la inviabilitat d’aquestes infraestructures, la seva dependència d’ajuts públics, el balanç energètic negatiu que comporten, la pèrdua de matèria orgànica que suposen i el fet que no poden ser considerades dins el camp de les energies renovables. També s’ha posat de manifest que no resolen la qüestió dels nitrats i que els digestats que generen poden contaminar aigua i terra.

Al 2023, van presentar al·legacions a la primera aprovació urbanística els ajuntaments de Balaguer, Bellcaire, Bellmunt, Castellserà, Linyola, Montgai, Vallfogona i Tornabous. La Plataforma Pobles Vius en vam recollir un miler. Gràcies a aquesta pressió la tramitació es va aturar i l’empresa va haver de repetir el tràmit i fer-hi canvis.

Ara tornem a estar en el mateix punt i, fins al 2 de gener de 2025, es poden presentar al·legacions en contra de l’aprovació inicial del Pla Especial. Està en exposició pública als serveis territorials d’urbanisme.

Us demanem que recolzeu les al·legacions i ens ajudeu a evitar aquest irreparable error urbanístic, paisatgístic, ambiental i cultural. Cal aturar aquest projecte com a primer pas per evitar la massificació i sobredimensió d’aquestes infraestructures i els procés d’especialització territorial que poden obrir. Cal fer aquest cop d’atenció als serveis d’urbanisme ja que fins al moment no han establert cap tipus de planificació, ni de límits, ni de criteris que ordenin la seva implantació.

MODELS D’AL·LEGACIÓ

Versió reduïda per a persones individuals que volen mostrar el seu rebuig al projectes (2 pàgines). Cliqueu al botó per descarregar-la.

Versió completa per a entitats, col·lectius i institucions. Cliqueu al botó per descarregar-la.

Versió completa per a persones individuals directament afectades pel projecte i que volen manifestar-ho així. Cliqueu al botó per descarregar-la.

MANERES DE PRESENTAR-LES

1. PRESENTACIÓ FÍSICA A TRAVÉS DE LA PLATAFORMA POBLES VIUS

Punts on signar o entregar les al·legacions ja signades (fins al 28-12-2024):

  • Mercat de Balaguer. 23 i 30 de novembre 7, 21 i 28 de desembre.
  • Jornades “Biogàs, la bombolla inflamable”. 13 i 14 de desembre. Balaguer i Bellcaire, respectivament.
  • Botiga Cal Trementinaire (C/ Barcelona, 13 – Balaguer).
  • Vialpe (C/ Garbí, 3-5, Polígon Camp Llong – Balaguer).
  • Llibreria l’Argonauta (C/ Barcelona, 28 – Balaguer).
  • Botiga Sol-Vert (C/ Barcelona, 74 – Balaguer).
  • Espai Margues (Avda. Pere III, dilluns i divendres lobarables).

2. PRESENTACIÓ FÍSICA DIRECTAMENT EN L’ADMINISTRACIÓ

Només per a persones físiques. Descarregueu-vos el model d’al·legació que necessiteu en aquesta web i empleneu-la i signeu-la amb les vostres dades. Porteu-la a registrar als Serveis Territorials d’Urbanisme de LLeida o bé a qualsevol oficina de registre de l’administració, preferiblement de la Generalitat de Catalunya. Feu-ho amb temps suficient i no espereu a l’últim dia.

Guardeu la còpia registrada i feu-nos saber que l’heu presentat al correu: plataformapoblesvius@gmail.com.

Serveis Territorials de Territori a Lleida

Carrer del Clot de les Monges, 6-8, 3ª planta 25007 Lleida

3. PRESENTACIÓ ON-LINE

És obligatòria per a per a persones jurídiques i cal que disposin de certificat digital per fer-ho.

Les persones individuals o físiques, poden presentar-les on-li mitjançant el mecanisme de ‘Petició genèrica’ i sense necessitat de disposar de certificat digital.

Guardeu la còpia registrada i feu-nos saber que l’heu presentat al correu: plataformapoblesvius@gmail.com.

Instància genèrica on-line a la Generalitat.

Si qui ho presenta és el mateix signant pot escollir presentar-ho amb signatura electrònica (en el cas que disposi de certificat digital) i ja se li ompliran automàticament els camps personals.

Si qui ho presenta no és el mateix signant ha d’escollir forçosament presentar-ho sense signatura electrònica. Només cal omplir els camps essencials i adjuntar-hi les al·legacions prèviament signades i escanejades. S’ha de posar l’ens destinatari, del desplegable que hi ha, i omplir els tres apartats de: MOTIU DE LA PETICIÓ: Assumpte, exposo i sol·licito.  Ajuntem una captura a mode d’exemple.

PASSOS DE LA PRESENTACIÓ ON-LINE SENSE SIGNATURA ELECTRÒNICA

  1. Buscar a qualsevol navegador: “petició genèrica gencat”.

Accedir a la web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Peticio-generica

2. Us dona l’opció de presentar amb o sense signatura electrònica:

3. Triar sense signatura digital i l’opció petita de sota “no tinc identificació digital”:

4. Complimentar els camps obligats (els que tenen *):

ASSUMPTE: Al·legacions adreçades a Comissió Territorial d’Urbanisme a Lleida, exp. 2022/079453/L.

EXPOSO: Que, en relació a l’aprovació inicial per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida, en sessió del dia 2 d’octubre de 2024, del Pla especial urbanístic autònom en sòl no urbanitzable, per a la implantació d’una planta de producció de biogàs, als termes municipals de la Sentiu de Sió, Bellcaire d’Urgell i Vallfogona de Balaguer, promogut per La Sentiu Bioenergy SL, expedient 2022/079453/L, en el tràmit d’informació pública aparegut al DOGC número 9275 de 24 d’octubre de 2024, dins el termini previst hi formulo les següents

SOL·LICITO:

  1. Es DENEGUI l’aprovació provisional i definitiva del Pla Especial Urbanístic Autònom en sòl no urbanitzable per a la implantació d’una planta de producció de biogàs als termes municipals de la Sentiu de Sió i Bellcaire d’Urgell (ubicada a la parcel·la amb referència cadastral 25043A004000620000SL -polígon 4 parcel·la 62- del terme municipal de la Sentiu de Sió), promogut per la Sentiu Bioenergy SL.

Adreçat a: Departament de Territori, Tema: Territori, paisatge. Urbanisme; Subtema: Urbanisme i planejament territorial.

5. Adjuntar en DOCUMENTACIÓ ANNEXA el fitxer d’al·legacions preparat i signat, amb un nom curt i sense caràcters especials ni espais en blanc, per exemple, posar: Aleg.

6. Acceptar la protecció de dades i enviar. Es genera rebut que podeu guardar com acreditació de la presentació:

Guardeu la còpia registrada i feu-nos saber que l’heu presentat al correu: plataformapoblesvius@gmail.com.